ENG

HU

o

b

j

e

c

t

c

a

l

l

i

g

r

a

p

h

y

Object Calligraphy

Objekt Kalligráfia

A Budapesti Metropolitan
Egyetem alkotóinak kiállítása

Etihad Modern Art Gallery,
Abu Dhabi

Nyitvatartási idő:
november 15. – december 4.
hétfőtő vasárnapig:
10:00-21:00

A KIÁLLÍTÁS KITÁGÍTJA A TÁRGYAK HAGYOMÁNYOS ÉRZÉKELÉSÉT (LÁTÁS, TAPINTÁS) AZ ALKOTÁS MOZDULATSORAINAK FELFEDEZÉSÉNEK ÉLMÉNYÉVEL.

A MOZDULAT SÍKBELI LENYOMATA

A kalligráfia a kézzel készített íráskompozíció művészete. Az elsajátított jelek begyakorolt kézmozdulatsorával létrejön az íráskép, ami a tudatunk és mozdulataink összehangolásának síkbeli lenyomata. Az írásjeleket a mozdulatsorok kitartó gyakorlása mellett sem vagyunk képesek minden alkalommal pontosan ugyanolyanná formálni. Ahány személyiség, annyiféle íráskép. A kalligráfiában érzékeny nyomot hagy a személyiség. A kétdimenziós kompozíciót a személyiségünk teszi egyedivé.


A MOZDULAT TÉRBELI LENYOMATA

A kézzel készített tárgyak létrehozása ezzel teljesen megegyező folyamat. Azzal a különbséggel, hogy az egy kézzel történő síkbeli nyomhagyást felváltja a két kézzel történő háromdimenziós alkotás. Az elsajátított megmunkálási technikák mozdulatsorainak begyakorlásával létrejön tárgy, ami a tudatunk és mozdulataink háromdimenziós lenyomata az alapanyagon. Az ismételt mozdulatsoraink koreográfiája hiába látszik azonosnak, sosem lehet pontosan ugyanolyan. Ahány személyiség, annyiféle anyagmegmunkálás. A tárgyakon érzékeny nyomot hagy a személyiség. A kézzel készült, háromdimenziós tárgyakat a személyiségünk teszi egyedivé.


ÚJ TÁRGY SZÜLETÉSE

Az objekt kalligráfia magában hordozza az egyedi és megismételhetetlen alkotásokon túl az új ötletek születésének lehetőségét is. Amint az anyagmegmunkálás mozdulatsorainak ismétlése automatikussá válik, már nincs szüksége az alkotónak arra, hogy minden figyelemmel a mozdulataira koncentráljon. A felszabadult, szinte meditatív tudatállapot szabad teret enged az új ötletek megfogalmazásának, az objekt tervezésének. A kiállított prototípusok alkotói mind-mind ugyanezt szellemi-fizikai utat járták be. A kiállított alkotások szépsége nem csak egyediségükben és megismételhetetlenségükben rejlik. Mindegyik megszületését több hónapos tervezés, gyakorlás, kísérletezés és kitartó fizikai munka előzte meg.

IMPRESSZUM:
Produkció: METU Concept Agency
Kurátor: Kovács Adél
Installáció tervező: György Árpád Hunor
Grafika: DE_FORM Design Agency